Duiklamp

Een duiklamp is een belangrijk uitrustingstuk voor iedere duiker.
Met een goede duiklamp ben je in staat het onderwaterlandschap te verlichten en in helder water kun je kleuren terug halen die je zonder duiklamp op diepte niet meer zou kunnen zien. Je gaat onderwater om dingen te bekijken en een goede lamp maakt dat mogelijk.
Een duiklamp is uiteraard bij nachtduiken een must, maar kan ook een grote meerwaarde betekenen bij duiken die bij daglicht gemaakt worden. 

Handlamp of kabellamp

Er bestaan verschillende soorten duiklampen. Om te beginnen is er een onderscheid te maken tussen handlampen en kabellampen. Handlampen bestaan uit één deel. Kabellampen bestaan uit een accupack, een kabel en een lampkop. Het accupack wordt vaak op de duikfles bevestigd zodat alleen de relatief lichte lampkop in de hand hoeft te worden gehouden.

 

LED duiklampen

Vrijwel alle duiklampen worden tegenwoordig gemaakt met LED verlichting. Dit soort licht kan zeer krachtig zijn en toch weinig stroom verbruiken. Hierdoor wordt een lange brandduur mogelijk gemaakt met een beperkt accupakket. Ook de levensduur van LED lampen is hoog, vaak rondom de 10.000 uur.

Oplaadbaar of op batterijen

Duiklampen zijn zowel met een oplaadbare accu verkrijgbaar als op batterijen. Deze batterijen kunnen uiteraard ook oplaadbaar zijn. Het voordeel van een lamp op batterijen kan zijn, dat de lamp zonder batterijen meegenomen kan worden op vakantie waardoor het reisgewicht geminimaliseerd wordt.

Als je een lamp zoekt voor videotoepassingen, kijk dan naar lampen van het type flood, met een grote hoek en dus een brede bundel. Deze verspreiden het licht zo egaal mogelijk over een breed gebied, zodat je geen lichtvlekken op je beeld krijgt. Zoek je een lamp om ver mee te kunnen schijnen, dan heb je er een nodig van het type spot. 

Kleurtemperatuur

De witheid van licht wordt uitgedrukt in K(elvin) of kleurtemperatuur. Hoe hoger het K getal, hoe witter het licht en hoe meer het zonlicht benaderd. Zoek je 'warmer' geliger licht dat lijkt op halogeen, neem dan een lamp met een lagere K waarde.

← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen