Het laatste nieuws op duikgebied en aanverwante zaken vind je hier!

20 september 2017
Vandaag zijn de boeien op het wrak Serpent bij Scharendijke vernieuwd. Een aantal boeien misten of waren niet solide bevestigd. Na vandaag zijn de boeien weer optimaal!
De zeepaardjes in de Oosterschelde bij Tholen houden de gemoederen goed bezig. Opvallend is het ontbreken van meldingen van andere duikplaatsen. Ze zullen er ongetwijfeld zitten.
Jonge sepia's zijn nog steeds te vinden bij o.a. de Zeelandbrug en de Bergse Diepsluis.
Huidige watertemperatuur: 16,5 graden.

3 september 2017
Aan het beging van het jaar werd het schelpdier Schepje ontdekt in de Oosterschelde, nu is deze ook aanwezig in de Grevelingen.
Bij Dreischor worden ze met flinke aantallen waargenomen.


12 mei 2017
De sepia's zijn aangekomen in de Oosterschelde, maar nog niet in grote getale. Pijlinktvissen laten zich wel opvallend vaker zien dit jaar.
Huidige watertemperatuur: 15 graden

8 maart 2017
Het verwachte nieuwe wrak in de Oosterschelde gaat er niet komen. Het plan voor afzinken van de garnalenkotter bij de Bergse Diepsluis is helaas definitief van de baan, laat de NOB weten.

februari 2017
De snotolven hebben het druk met het bewaken van hun nesten. Ze zijn onder andere gezien op de Zoetersbout, Tetjes, Zeelandbrug en St. Annaland.

2 januari 2017
Daar is hij dan: de eerste snotolf van 2017! Op 2 januari gezien bij de Zeelandbrug. Dat er nog maar veel mogen volgen deze winter!

29 augustus 2016
Duikplaats Gorishoek de Punt is van 1 september tot eind november gesloten voor duikers.
Het waterschap werkt hier aan de dijkbekleding en gaat een trap voor duikers installeren.
Duikplaats Gorishoek de Blokken is wel gewoon geopend.

13 mei 2016
Oei, oei, de bloei! Dankzij het heerlijke weer van afgelopen 2 weken is de algenbloei in de Oosterschelde goed op gang gekomen. Na een aantal dagen zeer slecht zicht, zijn de berichten per duikplaats nu erg wisselend. Op de ene duikplaats is het zicht maximaal 20 cm door duidelijke algenbloei, terwijl op andere duikplaatsen het zicht wel 3 meter is en er geen sprake van algenbloei lijkt te zijn.
Een nieuwe waarneming in de Oosterschelde is die van een slak, het Schepje. Deze witte slak is 4 cm groot, bevindt zich op de slikbodem en graaft zich daar graag in. Het Schepje is vooral veel te vinden op de Zoetersbout, tussen de 12 en 25 meter diepte.
Het zicht in de Grevelingen is na de harde wind weer aan het herstellen. De watertemperaturen zijn flink gestegen, waarbij de zeldzaamheid van thermoclines (temperatuurverschillen in waterlagen) in zout water ontstaan. Het water in de Grevelingen is aan de oppervlakte 15 of 16 graden, maar op een diepte van 7 meter slechts 12 graden.
Het warme water heeft voor een explosie aan klein leven gezorgd. Groene wierslakjes en aasgarnaaltjes in zijn grote getalen te vinden tussen het wier.|
De eerste grondels hebben ook al eieren in lege oesterschelpen.
Het lijkt wel zomer onder water!
Komend Pinksterweekeinde is Dolphins uiteraard geopend.
Zaterdag en zondag van 8.30 tot 19 uur, maandag van 8.30 tot 17 uur. De temperaturen gaan iets dalen komend weekend, dus je bent van harte welkom om tussen het duiken door even op te komen warmen met een kop koffie!


12 april 2016
Zondag konden we al melden dat de eerste pijlinktviseieren aangespoeld waren. Vandaag zijn ook de eerste sepia's gezien!
De pijlinktvissen zijn al eieren aan het afzetten, de sepia's zijn nog op verkenning.
Naast de inktvissen zijn er in de Oosterschelde ook veel soorten naaktslakken te vinden. Zo zagen we bij de Zeelandbrug bijvoorbeeld tijdens 1 duik Vlokslakken, Blauwtipjes, Slanke Waaierslakken, Gekraagde Vlokslak en Harlekijnslakjes. Ook waren de galatheakreeftjes opvallend actief en onderzoekend! Kortom: er is weer van alles te zien!
Watertemperatuur: 11 graden

10 april 2016
De eerste pijlinktviseieren zijn weer gezien. Dat betekend dat het pijlinktvis- en sepiaseizoen er weer aan gaat komen! De pijlinktvissen zijn meestal 2 weken eerder dan de eerste sepia's.
Vanaf een watertemperatuur van 12 graden laten de komen de sepia's de Oosterschelde in om te paren en eieren af te zetten.
Huidige watertemperatuur: 10/11 graden


11 maart 2016
Duiklocatie Zeelandbrug is sinds eind december weer geopend na dijkwerkzaamheden en er worden weer regelmatig zeldzamere soorten waargenomen. Voornamelijk naaktslakken zoals de goniodoris nodosa, de Bleke Plooislak.
Voor Harnasmannetjes moet je naar de zuidelijke Oosterschelde, in de buurt van Wemeldinge, Kattendijke en Stavenisse worden ze momenteel met grote regelmaat gezien.
Hou er wel even rekening mee dat het dit weekend springtij is met bij de Zeelandbrug bijvoorbeeld een waterhoogteverschil van 330 cm. Plan je duik dus iets korter en hou rekening met een stevige stroming.
Huidige watertemperatuur: 6 graden

23 februari 2016
De invoer van een nieuwe duikvergunning is van de baan, meldt de PZC.  Uit onderzoek blijkt, dat de helft van de bijdrage op zou gaan aan organisatiekosten en handhaving, wat niet de bedoeling is. Door geen duikvergunning in te gaan voeren, komt wel de verdere uitbreiding van de hotspots met faciliteiten onder druk te staan.
Actuele watertemperatuur: 5 graden

23 januari 2016
Dit voorjaar wordt begonnen met het werk aan de spuisluis in de Grevelingendam. Hierdoor zal er zuurstofrijk water uit de Oosterschelde de Grevelingen in kunnen stromen, waardoor de waterkwaliteit zal verbeteren.
In het Zeeuwse water zijn weer diverse nesten van zeedonderpadden te vinden met hun roze eieren en ook de snotolven zijn weer gesignaleerd.
Actuele watertemperatuur:4 graden.

13 december 2015
Aanstaande vrijdag moet duikplaats Zeelandbrug weer geopend worden na de dijkversterkingen. De meeste voorzieningen zijn (bijna) af. Er staat een toiletgebouw met kleedruimt en een vulcontainer. De trap onder de brug is bijna af, aan de trap ten westen van de brug wordt nog gewerkt.
De huidige watertemperatuur in de Grevelingen is 7,5 graden, in de Oosterschelde 8 graden.
Bij de Plaat van Oude Tonge zijn nog steeds veel jonge snotolfjes te vinden, variërend van 3 tot 15 cm in grootte.
De zeedonderpadden zijn vaak zichtbaar hoogzwanger, dus de eerste nesten zullen niet lang op zich laten wachten! Zeelandbrug 1 Zeelandbrug 211 november 2015
Ineens hebben we te maken met een unieke situatie voor november in Zeeland. Vanwege de zachte temperaturen van de laatste dagen, is de watertemperatuur namelijk weer gestegen in plaats van gedaald! Van 11 graden is de temperatuur van de Oosterschelde en Grevelingen gestegen naar 12,5 graden.
De eerste gestippelde mosdierslakjes van dit jaar zijn ook weer waargenomen in de Oosterschelde, terwijl in de Grevelingen het aantal dahlia's toe neemt.
De trappen van duikplaats Zeelandbrug worden momenteel geplaatst. De trap ten westen van de brug is iets verder weg geplaatst dan voorheen, terwijl er nu ook een trap aan de oostzijde van de brug komt.

21 september 2015
Vandaag ontdekten we in het Grevelingenmeer een zeester met 7 armen!
Een zeester heeft normaal 5 armen. Als er één afbreekt kan de zeester deze regenereren waardoor er een nieuwe arm aangroeit. Heel soms gaat er hierbij iets fout en ontstaan er 2 kleine armen, waardoor de zeester 6 armen heeft.
De zeester die wij vandaag vonden had echter 7 armen en is daarmee extra bijzonder! Hij (of zij) maakte duidelijk goed gebruik van zijn extra armen, want gezien zijn formaat, heeft hij de laatste tijd goed gegeten!
Huidige watertemperatuur: 15 graden
Zicht Grevelingenmeer: 6 meter

zeester 7 armen godolphins lr

19 september 2015
Gisteren was de uitslag van de Nederlandse Kampioenschappen Fotografie en videografie met foto's en films die gemaakt zijn in de Zeeuwse wateren.
Zoals deze film over een Zeeuwse legende: De Sage van Westerschouwen. Een film van Gery Beeckmans. Eerste plaats Nederlands Kampioenschap videografie.
Huidige watertemperatuur: 16 graden.


10 september 2015

De NOB heeft onlangs een oude stalen garnalenkotter gekocht om af te zinken in Zeeland. Op initiatief van de NOB wordt op dit moment samen met de gemeente Tholen, de provincie Zeeland, Rijkswaterstaat Zee en Delta en Sub Ocean Services gekeken of het mogelijk is om dit duikwrak bij een van de Thoolse duikplaatsen af te zinken.

Bij de keuze van de duikplaats wordt gekeken naar de bereikbaarheid vanaf de kant, het belang van andere waterrecreatie, de beroepsvisserij en hoe we met dit duikwrak de onderwaternatuur kunnen versterken. Om een deel van de financiering rond te krijgen wordt nog naar partners of financiers gezocht.1 september 2015
In de omgeving van Wemeldinge worden momenteel door duikers kleine haaien gezien. het gaat om de gladde haai en de hondshaai. Deze haaiensoorten worden niet erg groot en zijn ongevaarlijk voor de mens, maar natuurlijk wel een super waarneming!

4 mei 2015

De eerste sepia's en pijlinktvissen zijn weer gespot!
De eerste meldingen zijn o.a. bij de Zeelandbrug (oostzijde 1e pijler), Halverwege (oost van de instap), Goesse Sas, Zoeterbout...
Hou wel rekening met de dijkwerkzaamheden op de duikplaatsen! (Zeelandbrug nu alleen in het weekeinde geopend!)
Helaas is ook de algenbloei weer begonnen. Het Grevelingenmeer en Veerse meer hebben al last van beperkter zicht deze dagen.

29 april 2015

De zon is weer regelmatig te zien in Zeeland en de watertemperaturen stijgen weer. Momenteel is de watertemperatuur in de Grevelingen en Oosterschelde 13 graden. 
Dat betekend dat ook het onderwaterleven weer actiever wordt. Op de ondiepe zandbodem in de Grevelingen zijn weer zandgrondels te zien, terwijl in de wierzone de Ruthenspargrondels druk paringsrituelen uitvoeren en nesten maken in leegstaande schelpen.
In de Oosterschelde zijn bij bijvoorbeeld Zoetersbout grote aantallen zeesterren en heremietkreeften te vinden, net als de nestelende Ruthenspargrondels. Een enkele Vlokslak en Satijnslak kruipen tussen de oesters door,terwijl bij het Gemaal van Dreischor de Slanke Rolsprietslak te vinden is.
Bij de Bergsche Diepsluis zijn de eerste piepkleine jonge Snotolfjes te vinden voor de goede waarnemers.
Bij Kerkweg Den Osse zijn de rood met roze gekleurde Zeedahlia's nog steeds een publiekstrekker. De nieuwe horeca ondernemer op de parkeerplaats van de Kerkweg verwacht met Pinksteren open te gaan, dus vanaf Pinksteren kun je op deze duikplaats weer terecht voor een warm drankje of een hapje eten. Het toiletgebouw met kleedruimte en spoelgelegenheid is inmiddels volledig functioneel.
Dan nog een overzicht met de actuele duikverboden wegens dijkwerkzaamheden:

 • Sophiahaven tot 1 juni
 • Sint Annaland (duikplaats 73, duikgids Zeeland) tot 1 juni
 • Sint-Annaland (duikplaats 73, duikgids Zeeland) in westelijke richting: ook na 1 juni
 • De Val (duikplaats 31, duikgids Zeeland) gesloten tot 1 november
 • Kulkenol (duikplaats 33, duikgids Zeeland) gesloten tot 1 november
 • Zeelandbrug (duikplaats 32, duikgids Zeeland) tot 21 mei alleen in de weekeinden en op feestdagen geopend, doordeweeks duikverbod, vanaf 26 mei volledig gesloten tot 1 november (ook parkeerplaats afgesloten). Van 22 mei tot 24 mei is het WK Onderwaterfotografie. Indien de Zeelandbrug een wedstrijdlocatie wordt, mag hier door anderen niet gedoken worden van 22 t/m 24 mei. Maandag 25 mei is de laatste dag dat deze duikplaats geopend is!


24 maart 2015

Vanaf maandag 23 maart mag er bij Zierikzee, duiklocatie 34 Levensstrijd, weer worden gedoken.

De werkzaamheden aan de vooroeverbestortingen bij deze locatie zijn vorige maand afgerond. De locaties bij Schelphoek (duiklocatie 42b Schelphoek de Punt) en Burghsluis (45 Westelijke Dam) worden respectievelijk 15 april en 30 april vrijgegeven voor de duikers.


23 maart 2015
Bij duikplaats Kerkweg Den osse wordt hard gewerkt aan het voltooien van het nieuwe toiletgebouw. Naast 4 toiletten, is er ook een kleedruimte en een spoelbak voor duikmateriaal.
Op de plek waar al enkele jaren de niet meer in gebruik zijnde snackbar stond, wordt binnenkort een nieuwe horecagelegenheid gebouwd. Groter dan de vorige en met een uitgebreider menu. De eigenaar hoopt met pinksteren operationeel te zijn.

 Met name bij de Zeelandbrug zijn nog snotolven te zien en ook op de Zoetersbout wordt er met regelmaat 1 gesignaleerd.
Huidige watertemperatuur: 6,5 graden

10 maart 2015

Bureau Zeeweringen meldt dat in tegenstelling tot eerdere berichtgeving duiklocatie 73 Sint-Annaland per direct niet meer bereikbaar is. Duikers bij Sint-Annaland gaan te water vanaf het strandje naast de jachthaven. Om hier te komen, moet je vanaf de parkeerplaats een stukje op het havenplateau lopen. Op dit stuk rijdt eerder dan verwacht ook al het werkverkeer. Dit evert onveilige situaties op, waardoor is besloten de duikplaats eerder dan oorspronkelijk gemeld af te sluiten voor alle recreanten.

Op diverse plaatsen, met name in de Oosterschelde, worden snotolven gezien. Echter voor het eerst sinds jaren niet op Kerkweg Den Osse en Dreischor!

De Chileense zakpijp die in 2008 voor het eerst werd aangetroffen bij Burghsluis, is nu weer aangetroffen bij Westbout. De soort lijkt zich niet verder te verspreiden dan deze 2 locaties.

Watertemperatuur: 6 graden

29 januari 2015

Waarschuwing duiklocaties i.v.m. baggerstort
Sinds vorige week maandag wordt er gebaggerd in de haven van Sint-Annaland. De bagger wordt vervoerd naar een stortvak bij Bruinisse. Hoewel het stortvak zich bevindt in een gebied waar duiken niet is toegestaan, liggen ze op vrij dichte afstand van twee duikstekken. Voor die duiklocaties is dan ook een waarschuwing afgegeven om uit de buurt van de stortlocatie te blijven.
Het gaat om de volgende duikstekken:
27 Duikplaats Goudzwaardweg
28 Duikplaats Zonneschijn Zuiveringsinstallatie 
De werkzaamheden duren naar verwachting tot half maart.

28 januari 2015
De zeehond met de verwonding aan zijn nek,die al een aantal keer gesignaleerd was in het Grevelingenmeer, is gevangen door medewerkers van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren en opgevangen bij Aseal in Stellendam. De nek van de zeehond werd afgekneld door een rubberen band. Doordat de zeehond in de groei was, was de band steeds strakker komen te zitten en bestond het gevaar voor verwurging.
De rubberband is verwijderd en de wond verzorgd. De zeehond was verder in goede gezondheid en is na antibiotica gekregen te hebben, weer uitgezet in de Noordzee.

3 januari 2015
De korte samenvatting van de openstelling van duikplaats Zeelandbrug ivm dijkwerkzaamheden is als volgt:
Tot 29 maart: open
30 maart tot 21 mei: open op zaterdag, zondag en feestdagen
22-25 mei: mogelijk gesloten wegens WK onderwaterfotografie
26 mei-1 november: gesloten

En wist je dat bij de Haven van Battenoord de jaarlijkse flamingo kolonie weer is neergestreken? Je kunt er niet erg dichtbij komen omdat ze in een natuurgebied staan, maar ook van een afstandje zijn deze tropische gasten goed te zien!

Huidige watertemperatuur: aan de frisse kant ;) 
Grevelingenmeer: 4 graden
Oosterschelde: 5 graden

18 december 2014
Dijkwerken 2015

De regels zijn simpel: waar aan een dijk gewerkt wordt, is duiken vanwege de veiligheid verboden.
In de volgende dijktrajecten zijn in 2015 duikplaatsen afgesloten:

Roompot
Sint-Annaland
Zuidhoek Zierikzee
Roompot
In het dijktraject Roompot is één duiklocatie afgesloten van 1 februari tot 1 juni 2015:

49 - Sophiahaven
Sint-Annaland
In het dijktraject Sint-Annaland ligt één duiklocatie die afgesloten is van 1 april tot 1 juni 2015:

73 - Sint-Annaland
Let op: na 1 juni werken we nog aan de dijk richting het westen. Duikers mogen dus niet deze kant op zwemmen!

Zuidhoek Zierikzee
In het werkgebied liggen drie duiklocaties:

31 – De Val
32 – Pijlers Zeelandbrug
33 – Kurkenol
Duiklocaties 31 en 33

Duiklocaties 31 – De Val en 33 – Kurkenol zijn afgesloten van 1 maart tot 1 november. Omdat we op deze locaties aan de dijk werken, is het te gevaarlijk om hier te duiken.

Duiklocatie 32 en WK Onderwaterfotografie

Van vrijdag 22 mei tot en met zondag 24 mei 2015 vindt het WK Onderwaterfotografie plaats. Een mooi evenement waaraan circa 100 duikers uit 20 verschillende landen aan meedoen. Een van de duiklocaties die hiervoor mogelijk benut wordt, is duiklocatie 32 – Pijlers Zeelandbrug. Speciaal voor het WK heeft projectbureau Zeeweringen haar planning aangepast.

Voor de toegankelijkheid van duiklocatie 32 – Pijlers Zeelandbrug geldt het volgende:

De duiklocatie is open tot en met 29 maart.
Van 30 maart tot en met 21 mei is deze duiklocatie alleen op zaterdag, zondag en op feestdagen toegankelijk. Dit geldt ook voor het naastgelegen parkeerterrein. Duikers moeten in die periode extra alert zijn. Met name als ze richting het havenkanaal zwemmen, omdat er dan wel vanaf dijkpaal 228 aan de dijk gewerkt wordt. Verder kan er ook gewerkt worden aan de havendam bij Haven de Val. Het is gevaarlijk om het werkgebied te betreden of er dichtbij te komen. Ook in het weekend ligt er namelijk materiaal (zoals losse stenen) en staat er materieel op de dijk.
Van vrijdag 22 mei tot en met zondag 24 mei 2015 vindt het WK Onderwaterfotografie plaats. Het hangt van de weersomstandigheden af of voor deze duiklocatie wordt gekozen. Als deze locatie als wedstrijdlocatie voor het kampioenschap wordt gebruikt, dan is de duikplaats van 22 tot en met 24 mei niet toegankelijk voor andere duikers. De wedstrijdlocaties worden donderdagavond 21 mei via de sociale media accounts van de NOB bekendgemaakt.
25 mei (Tweede Pinksterdag) is de laatste dag voor de tijdelijke afsluiting dat hier gedoken mag worden.
Vanaf 26 mei tot 1 november is deze locatie afgesloten, evenals het parkeerterrein.
Waarom een duikverbod?
Duiken waar gewerkt wordt, is gevaarlijk. We zetten namelijk veel groot materieel in en er liggen grote hoeveelheden zand, grond, betonzuilen en asfalt op de dijk. Ook het water rondom de dijken is niet veilig. Veel breuksteen wordt per schip aangevoerd. Soms lossen we dit in onderwaterdepots. Dit is levensgevaarlijk voor duikers. Bovendien kan het water troebel worden door de werkzaamheden, wat het zicht van duikers beperkt.

In het weekend
Ook in de weekenden is duiken in het werkgebied verboden. Soms werkt de aannemer ook op zaterdag. Of er gewerkt wordt, is niet altijd te zien. Zo kan het gebeuren dat breuksteen wordt aangevoerd en in een onderwaterdepot wordt gestort, terwijl de kranen in het dijkvak onbemand zijn.17 december 2014

Vandaag spoelde op het Noordzeestrand een meer dan 3 meter lange, helaas dode, orka aan. Zouden ze dan echt in de buurt zijn? Wij houden onze ogen open in de Oosterschelde komende tijd! :)
Huidige watertemperatuur: 5 graden


23 november 2014

Ken je dat? Zwem je rustig rond, kom je in een enorme stofwolk terecht. Binnensmonds scheld ik op m'n buddy: 'wat ben je aan het doen????'. Dan verschijnt er een grote zwarte vorm die voorbij schiet. Sinds wanneer zwemt mijn buddy zo snel???
Tijd om de camera aan te zetten, want ik weet zeker dat mijn buddy niet zo snel is als deze donkere vorm...

10 november 2014

Het duikverbod bij duikplaats Levensstrijd (duikplaats 34 in de Duikgids Zeeland http://www.godolphins.nl/duikgids-zeeland.html ) is verlengd tot 31 december 2014.

Huidige watertemperatuur: 13 graden 


4 november 2014

In de laatste week van oktober is er nog een zeepaardje waargenomen in de Oosterschelde! Meestal worden de zeepaardjes alleen aan het einde van de zomer gezien, waar ze de rest van het jaar heen gaan, is onbekend.

De ministerraad heeft het plan om getijden terug te laten komen in het Grevelingenmeer goedgekeurd. Hiermee komt een einde aan jaren van plannen en onzekerheid: eb en vloed komen terug in de Grevelingen! Dit zal de waterkwaliteit en daarmee de omstandigheden voor het onderwaterleven ten goede komen. Wat het verschil in waterhoogte zal zijn en wanneer dit gerealiseerd moet zijn, is echter nog niet bekend.

In 2015 wordt er gewerkt aan de dijk bij duiklocatie de Zeelandbrug. Hierdoor is een deel van
het jaar de Zeelandbrug alleen in het weekend en op feestdagen voor duikers bereikbaar, en een deel van het jaar zal de duiklocatie geheel afgesloten zijn.

De data zijn:

 • Van 30 maart t/m zondag 17 mei 2015: de duiklocatie is in het weekend en op feestdagen toegankelijk voor duikers, doordeweeks is de duikstek afgesloten
 • Van 18 mei t/m 1 november 2015: duiklocatie Zeelandbrug is volledig afgesloten.

Tijdens de sluiting van deze duikplaats wordt er door de aannemer aan de dijk gewerkt. Vanaf 18 mei is het mogelijk dat er ook in het weekend of in de avond wordt gewerkt.

Huidige watertemperatuur: 13 graden

29 oktober
Na de storm van vorige week waarbij de Oosterscheldekering gesloten moest worden, is het goede zicht weer terug gekeerd onder water. Zowel de Grevelingen als de Oosterschelde hebben momenteel goed zicht. De watertemperatuur staat op 15 graden.
Rijkswaterstaat is verschillende trappen bij duikplaatsen aan het verlengen om het voor duikers makkelijker te maken veilig te water te gaan. O.a. bij duikplaats Vuilnisbelt is dit al gereed.
Half oktober werd een nieuw soort naaktslak geïdentificeerd: de Verborgen Vlokslak is een nieuw soort in de Zeeuwse wateren!
Last but not least: er wordt momenteel regelmatig gecontroleerd op fout parkeren bij de Zeelandbrug. Auto's mogen hier officieel alleen in de op de grond aangegeven parkeervakken staan. Alle anderen lopen kans op een bekeuring voor fout parkeren. De handhavers mogen fout geparkeerde auto's gedogen, maar zullen dit (terecht!) niet doen voor auto's die de doorgang voor de boer en hulpverlening versperren. Even goed opletten waar je de auto neer zet dus!

11 oktober

Een groep van 35 tuimelaars zwom 3 oktober voor de kust van Zeeland een tijd lang mee met een viskotter.
Volgens Ecomare is het zeker tien jaar geleden dat er een grote groep tuimelaars voor de Nederlandse kust werd gezien. Toen werden ongeveer honder tuimelaars in het Marsdiep gezien. Volgens Ecomare is het niet onwaarschijnlijk dat het vaker gaat gebeuren. De Schots/Engelse tuimelaars trekken de laatste jaren steeds verder naar het zuiden. De kans dat een groep dan even op bezoek komt in de Nederlandse wateren wordt daarmee steeds groter.3 oktober

Duikverbod bij Schelphoek Schouwen-Duiveland.
Rijkswaterstaat is al enkele jaren bezig met het bestorten van de vooroevers van de dijken en havendammen in Zeeland.
Bij de locatie Schelphoek wordt de stroomzone (circa – 5 m NAP tot circa -30 m NAP) van de vooroever bestort met een laag zeegrind. Daarbovenop komt een ecologische toplaag van zand- en breukstenen. Voor deze afwerking is gekozen na overleg met de omgevingspartijen en de markt. 
Tijdens de bestortingswerkzaamheden geldt voor de huidige stortlocaties Schelphoek (en Burghsluis) een duikverbod. De exacte locaties worden met borden ter plaatse aangegeven. Alle werkzaamheden vinden plaats te water, zowel de aanvoer van het materiaal als de bestortingen zelf. Diverse schepen (o.a. binnenvaartschepen, een zijsteenstorter en een kraanschip) van de aannemer voeren het materiaal aan en storten dit onder water.
Ook als het lijkt of er niet gewerkt wordt, kan er dus ieder moment een boot aankomen om steen te storten. Even niet duiken hier dus!

Watertemperatuur: 17 graden 14 september
De zomer is weer voorbij, maar het zonnetje laat zich nog regelmatig zien en de watertemperatuur is nog een heerlijke 18 graden.
Zoals vrijwel ieder jaar, komen de eerste meldingen van zeepaardjes rond eind augustus. Zo ook dit jaar. Bij de Bergsche Diepsluis, het Goese Sas en Wemeldinge werden zeepaardjes gezien.
Bijzonder is ook dat deze zomer meerdere keren een hondshaai werd gezien in de Grevelingen, o.a. op Kerkweg Den Osse en Dreischor.
Ook de platvis Griet laat zich weer zien, bij voorkeur op de zandvlakten.
En helemaal nieuw is de schitterende naakslak Hemelsblauwe Knotsslakken in de Westerschelde bij Westkapelle. Hier werden afgelopen weekend honderden exemplaren gevonden.
Wegens dijkwerkzaamheden gelden er nog steeds een aantal duikverboden. Bij Schelphoek, Plompetoren en Dijkval geldt voorlopig nog een duikverbod. Op 13 september werden bij Schelphoek door duikers en vissers zoveel mogelijk kreeften gevangen en verplaatst, om te voorkomen dat deze komdende week onder de staalslakken bedolven worden, die gestort zullen gaan worden om de dijken te versterken.
Het verslag dat SBS6 hiervan maakte met Dolphins in Hart van Nederland, zie je op http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/red-de-kreeft-2/


Zilverblauwe knotsslak, foto: P. van Bragt, Stichting Anemoon

5 juni 2014
Er zijn weer Gevlekte en Ongevlekte Koffieboontjes gevonden bij duikplaats Burghsluis in de Oosterschelde. De kleine slakjes zijn goed gecamoufleerd en bevinden zich vaak op harde ondergronden zoals oesters, tussen het wier.
Het verschil tussen het Gevlekte en Ongevlekte Koffieboontje? Je raadt het al, de twee zwarte vlekjes op het Gevlekte Koffieboontje.
 
Foto: P. v Bragt, stichting Anemoon


29 mei 2014
De ergste algenbloei in de Oosterschelde is weer voorbij en het zicht wordt weer beter. De sepia's zijn druk bezig met het leggen van hun eieren, al zijn de aantallen sepia's niet heel erg hoog.
De watertemperatuur is wel heerlijk: 17 graden voor het Veerse Meer en Grevelingenmeer, 16 graden voor de Oosterschelde.
Ook is de trapleuning bij de nieuwe trap op Den Osse Kerkweg geplaatst. De werkzaamheden zijn hier voorlopig dan ook voorbij. De parkeerplaats is groter geworden, de trap beter en de 2 nieuwe trappen aan beide zijden van de steiger, maken te water gaan een heel stuk makkelijker!
Het is gezellig druk dit Hemelvaart weekeinde. Dat betekend dat veel parkeerplaatsen bij de duikplekken vol zijn. Hou er rekening mee dat parkeerbeheer controleerd op fout parkeerders die een gevaar kunnen vormen voor andere weggebruikers.

16 april 2014

Niet alleen de eerste pijlinktvissen, maar zelfs de eerste sepia’s zijn al gezien! De watertemperatuur ligt dan ook een stuk hoger dan gebruikelijk is om deze tijd van het jaar, waardoor deze inktvissen al eerder richting de Zeeuwse Delta komen om te paren en eieren af te zetten. Op verschillende plaatsen in de Oosterschelde en Westerschelde zijn weer de speciale, tipivormige tentjes gebouwd waar de sepia’s makkelijk en veilig hun eieren op af kunnen zetten. In de Oosterschelde vindt je deze tentjes, waar de sepia’s graag naar toe trekken, bij o.a. de Zeelandbrug, Halverwege, Kulkenol, De Val, de Bergsche Diepsluis. In de Westerschelde bij Dishoek en Westkapelle.

Ander nieuws is er op het gebied van de verbeteringen van de voorzieningen  bij duikplaatsen. Bij Duikplaats Kerkweg Den Osse, wordt hard gewerkt aan het vergroten en opnieuw asfalteren van de parkeerplaats. De parkeerplaats is na deze werkzaamheden ongeveer een kwart groter! Tevens zijn er naast de steiger 2 trappen geplaatst die het te water gaan vereenvoudigen en de drukte op de steiger zullen verminderen. Bovendien is het houten trappetje over het muraltmuurtje vervangen voor een betonnen exemplaar, dat veel minder steil is. 
Grote verbeteringen dus! Dat de parkeerplaats rond de Paasdagen beperkt of niet beschikbaar is, moeten we daarvoor maar even voor lief nemen….
De watertemperatuur is momenteel 12 graden.

12 maart 2014
Al enkele weken houdt zich bij de Bergsche Diepsluis op Tholen een speelse zeehond op, die zeer geïnteresseerd is in duikers en de trap bij de duikstek vaak gebruikt om een dutje te doen. Inmiddels is het beestje door velen zowel boven als onderwater gefotografeerd en heeft het zelfs zijn eigen facebookpagina:  https://www.facebook.com/pages/Happie-de-bergse-diepsluis-zeehond/261631184006471?fref=ts 
Nu blijkt dat Happie van de Bergsche Diepsluis ook een speels broertje heeft, dat zich in het Grevelingenmeer bevindt.
Beide zeehonden zijn erg geïnteresseerd in duikers en laten zich aanraken. Ze komen naar duikers toe en spelen hier mee, waarbij ze vooral in van alles bijten om te kijken wat het is. 
Hoewel de zeehonden erg leuk zijn om te zien en deze ontmoetingen natuurlijk geweldig zijn en prachtige foto's opleveren, willen we je wel vragen er rekening mee te houden dat het wilde dieren betreft. En dat een speelse beet van een zeehond wel serieuze materiaalschade of verwondingen op zou kunnen leveren!

24 februari 2014
De snotolven zijn druk bezig met het verzorgen van hun nesten, terwijl de meeste donderpadden die klus er al weer op hebben zitten. Deze twee vissoorten zijn de reden dat veel duikers in de winter nog graag onder water gaan. Maar een andere typische wintergebeurtenis wordt door velen gemist. Dat is namelijk het afzetten van de eierkapsels van de Wapenworm Scoloplos Armiger. Nu zijn deze eierkapsels, die er uit zien als 2 cm langwerpige zakjes gelatine met wat goudbruine korrels er in, te zien op de ondiepe zandbodem. De eierkapsels zitten met een dunne sliert vast aan de zandbodem. De Wapenworm zelf is een borstelworm die in de zandbodem leeft. In deze periode zijn ze echter ook boven de grond te zien, net als Zagers. Beide wormen zijn vooral met nachtduiken te zien, waarbij ze vaak in grote getalen op het licht van een duiklamp afkomen en in het licht blijven krioelen. 
Een goede duikplaats om dit waar te nemen is bijvoorbeeld Dreischor Loswal.
Voor duikers die niet zo van de krioelende beestjes houden, maar liever voor groot onderwaterleven gaan, hebben we ook goed nieuws. Sinds kort is er bij duikplaats Bergsche Diepsluis een zeehond te vinden, die erg in duikers geïnteresseerd is. De zeehond wordt vrijwel dagelijks ook onder water waargenomen, meestal in de buurt van de trap waar je te water gaat.
Vind je het water nog te fris om er in te duiken? De eierkapsels van de Wapenworm zijn ook langs het strand te zien (zie foto) en zeehonden zijn vrijwel altijd te zien aan de Noordzeekant van de Brouwerssluis (bij voorkeur met afgaand water).

Eierkapsels van de Wapenworm


Februari 2014
Dankzij de niet al te koude winter is de watertemperatuur nog steeds 5 graden! Afgelopen tijd zagen we flamingo's in de Grevelingen (ze zijn er nog steeds!) en 2 pelikanen bij de Oosterschelde. 
Dus voor wie de duikkriebels heeft, geven we nog even een overzichtje van de duikverboden voor 2014:
De regels zijn simpel: waar aan een dijk gewerkt wordt, is duiken vanwege de veiligheid verboden. 
In 2014 liggen alleen in dijktraject Burghsluis duiklocaties die we vanwege de veiligheid afsluiten. Het gaat hier om: 44 Plompe Toren en 43 Dijkval.
Twee duiklocaties liggen net buiten het werkgebied. Deze blijven open, maar hier is extra voorzichtigheid gewenst van duikers. Het gaat om: 45a Burghsluis westelijke havendam en 45b Oostbout.
Net bij dijktraject Moggershil (Tholen) ligt ook een duiklocatie net buiten de werkzaamheden. Hier is extra alertheid van duikers belangrijk: 74 Quaak.


Januari 2014
In het weekend van 1 en 2 februari vindt de Duikvaker beurs plaats in Houten. Tijdens dit weekend is Marloes Otten, auteur van de Duikgids Zeeland, beide dagen aanwezig op de stand van DuikeninBeeld, om meer te vertellen over duiken in Zeeland. U kunt haar daar altijd aanspreken voor meer informatie over duiken in Zeeland!

Oktober 2013
Uitzonderlijk goed zicht in zowel de Grevelingen als de Oosterschelde! De wrakken bij Scharendijke zijn soms in hun geheel zichtbaar, waardoor de mooie begroeing van de railing schitterend uitkomt. Zakpijpen, anemonen en zeesterren bevolken de wrakken massaal, terwijl ook krabben het er prima naar hun zin hebben. Kijk ook eens in de wrakken! Hierin schuilt vaak een hele school steenbolken en pollak.
In de ondiepe delen van de Grevelingen, bijvoorbeeld in het 3 meter gebied bij Kerkweg Den Osse zijn grote scholen kleine vis te zien.
De zeepaardjes zijn ook weer terug van weg geweest! Onder andere bij Burghsluis en de Bergsche Diepsluis zijn ze gesignaleerd.
En wist je al dat Marloes Otten Zeeuws Kampioen werd dit jaar? Wij zijn trots!
Watertemperatuur: 14/15 gradenAugustus 2013
Op 27 augustus is begonnen met de ruiming van het wrak van de MarineFahrPram in het Veerse Meer. Er gold al langer een duikverbod op dit wrak. Naar verwachting is de 105 Geniecommpagnie tot november of december bezig met de ruiming van het wrak. Het is de bedoeling dat het gehele wrak en het inventaris in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp komt.

Wegens veranderingen aan de wegen, is de route naar duikplaats Schelphoek (nr 42 in de Duikgids Zeeland) veranderd. Voortaan moet er via de Boogerdweg en de Inlaatweg naar Schelphoek gereden worden. (Via duikplaats Heerenkeet en Flauwers). De oude route is nu een fietspad waar een rijverbod voor auto's geld!

De grote sepia's zijn weer verdwenen, maar de kleintjes groeien goed! Op duikplaatsen als Halverwege, de Zeelandbrug en de Bergsche Diepsluis, maar ook bij de nadere duikplaatsen in de Oosterschelde, zijn de kleine sepia's op de zandbodem te vinden, waar ze zich goed weten te camoufleren.
In het Grevelingenmeer is de sepiola-tijd weer aangebroken. Net als jonge sepia's hebben sepiola's een voorkeur voor de zandbodem. Deze bolle, mini-pijlinktvissen zijn met name in de schemering en tijdens nachtduiken te zien, bijvoorbeeld op duikplaats Het Koepeltje.

Juli 2013
De laatste sepia's zijn nog te vinden in de Oosterschelde en het broedseizoen van de grondels is begonnen. Wie goed kijkt in open staande oesters, ziet hier niet alleen een grondel die stug op zijn plaats blijft zitten, in plaats van bang weg te zwemmen, maar ook duizenden kleine, zilverachtige eitjes langs de boven en onderkant van de oester, aan de binnenzijde.
Onze tip: met name op Dreischor Frans Kok Rif (duikplaats 5 in de Duikgids Zeeland) zijn een aantal oesters te vinden die wijd open staan, waardoor de eitjes goed zichtbaar zijn.
Er is ook goed nieuws over duikplaatsen die weer open zijn of binnenkort gaan! Duikplaats Het Licht/Stoofpolder (nummer 23 in de Duikgids Zeeland) is vanaf 29 juni weer geopend. Duikplaats 36 Borredamme/Kisternol gaat 12 juli weer open en duikplaats 35 Lokkersnol is vanaf 19 juli weer toegankelijk voor duikers. De dijkwerkzaamheden zijn hier dan afgerond.

Juni 2013
De sepia's zijn weer helemaal terug van weg geweest. In grote getalen trekken ze de Oosterschelde in, om op hun geboortegrond te paren en eieren af te zetten. De bekendste plekken om sepia's te zien zijn de Zeelandbrug, Halverwege en de Bergsche Diepsluis. Hier zijn speciaal voor de sepia's vervaardigde tentjes van wilgetakken geplaatst, waar ze hun eieren op af kunnen zetten. Maar ook op wieren, aan stenen en takken en andere voorwerpen maken ze hun eieren vast en dus kun je overal in de Oosterschelde sepia's tegenkomen.
Helaas is het zicht momenteel wat minder in de Oosterschelde door de jaarlijkse algenbloei die het water groen kleurt. Het ergste lijkt echter al weer voorbij. Het zicht in de Grevelingen is uitstekend.

April 2013
Afgelopen weekend is de eerste pijlinktvis gezien! Dat is wel een heeeele vroege, want ze komen pas als de watertemperatuur ruin 10 graden is. Maar het bewijst wel dat ze de weg nog weten en we ze binnenkort weer kunnen verwachten!

maart 2013
Wist je dat je ons ook kunt volgen op https://www.facebook.com/DolphinsDiveCentre

maart 2013
Komend seizoen zijn er weer een aantal duikplaatsen gesloten voor dijkversterkingen.

Zierikzee (Zeeland)
Duikplaatsen: Lokkersnol (35) en Borrendamme - Kistersnol (36)
Periode: 1 februari tot 13 juli 2013
Reden: dijkversterkingen

Zierikzee (Zeeland)
Duikplaatsen: Havenhoofd West (33a) en Levensstrijd - Weldamseweg (34)
Periode: 1 februari tot 1 november 2013
Reden: dijkversterkingen

Sint Philipsland (Zeeland)
De trailerhelling in de haven van Sint Philipsland die voor bootduiken wordt gebruikt, is niet beschikbaar van 1 maart tot 29 juni 2013. 

Bruinisse (Zeeland)
Duikplaatsen: Stoofpolder - Het Licht (23)
Periode: 1 maart tot 29 juni 2013
Reden: dijkversterkingen
Toelichting: na 29 juni wordt nog wel in de nabije omgeving gewerkt. Let dus goed op dat je niet te dicht in de buurt van het werkgebied komt! Bovendien is parkeren vlakbij Vluchthaven ZIjpe niet gewenst in verband met werkzaamheden en transport.

Nieuw Noord-Bevelandpolder (Zeeland)
Duikplaatsen: Oesterputten - Haven 's Gravenhoek (53) en Koningsheim - Noordhoeksnol (54). 
Periode: 15 maart tot 1 november 2013
Reden: dijkversterkingen
Toelichting: duikplaats Oostnol (52) en Oostnol Colijnsplaat (55) blijven open, maar duikers moeten opletten dat ze niet te dicht bij het werkgebied komen.

februari 2013

Het zal je gebeuren. Je opent een oester uit het Grevelingenmeer en je treft een waardevolle parel aan.Elk mens droomt ervan, het is pure romantiek, maar het gebeurt vrijwel nooit. Jacco Beck overkwam het toch. De chefkok van restaurant Flow van het Nijmeegse hotel Sanadome sneed zaterdagavond een oesterschelp open. Tot zijn verbazing zat er een rond voorwerp in de schelp: een parel. "Ik heb hem mee naar huis genomen en op de aanrecht gelegd. Mijn vrouw zei dat het een waardevolle parel was ."
Het is een volmaakt rond dingetje, 7,7 millimeter doorsnee. Wil Merkensteijn, dé autoriteit in Nederland als het gaat om visserszaken, noemt de parelvondst uniek. "Ik zit 35 jaar in het vak en ik heb het nog nooit meegemaakt." De oester was nog maar een jaar of vijf oud en is opgevist uit het zoute Grevelingenmeer.januari 2013, Sneeuw, ijs en zeedonderpadden

Een dikke laag ijs bedekt een groot deel van Zeeland, de meeste ijsbanen zijn open,  maar het zoute  water is nog vrij om te duiken. In het frisse water is dit de tijd voor de Zeedonderpadden om hun eieren te leggen en te verzorgen. De vrouwtjes leggen de eieren, de mannetjes bewaken en verzorgen ze wekenlang tot de kleine visjes uit de eieren kruipen. Dan zit ook de taak van de vader er op. De nesten zijn herkenbaar aan de klomp witte of roze eieren, waarvan de grootte van het nest meestal vergelijkbaar is met een flinke appel. De vader heeft het druk met vers water over de eieren blazen en viezigheid weghalen.

De eerste, milimeters grote visjes, zijn al uit de eieren gekropen, in sommige andere eieren zijn voor mensen met scherpe ogen de visjes en vooral hun oogjes al te zien.

januari 2013, Watertemperatuur

Watertemperatuur:  2 graden Celsius

oktober 2012, Zeepaardjes en Sepia´s

Zeepaardjes komen en gaan dit jaar, maar blijven zelden lang op dezelfde plaats. Bij de Zeelandbrug, Zoetersbout en St. Annaland zijn afgelopen weken zeepaardjes gezien, maar allemaal waren ze na een paar dagen weer verdwenen. Opvallend is wel de aanwezigheid van niet alleen veel kleine sepia´s, de pasgeborenen van dit jaar, maar ook 1-jarige sepia´s die in het najaar terug zijn gekomen om eieren te leggen. Hiermee zijn ze veel te vroeg en de kans dat eieren uit gaan komen met de dalende watertemperatuur is dan ook gering.
 
  
oktober 2012, Watertemperatuur

Watertemperatuur: 14-15°C.


juli 2012, Duiken bij Wilhelminapolder blijft verboden

Bericht namens Projectbureau Zeeweringen: Ook wanneer de werkzaamheden stil liggen, is duiken niet toegestaan. Afgelopen tijd hebben we in dijktraject Wilhelminapolder geconstateerd dat het duikverbod regelmatig wordt genegeerd. Vorige week bleek zelfs dat de gele borden waarop staat dat duiken verboden is, worden weggedraaid. We willen duikers er nogmaals nadrukkelijk op wijzen dat er een duikverbod geldt voor het hele dijktraject Wilhelminapolder.


Verbod blijft van kracht

Het was de bedoeling dat enkele duiklocaties per 1 juli opengesteld zouden worden. Dit is echter niet gelukt, omdat het werk door de vondst van munitie vertraging heeft opgelopen. We kunnen niet zeggen wanneer de duiklocaties weer toegankelijk zijn. Dit hangt af van wat het detectieonderzoek uitwijst. Via onze digitale nieuwsbrief informeren we duikers en andere belangstellenden over de planning en andere actualiteiten. Aanmelden kan op de homepage. Afgesloten duiklocaties:

 • 63 Goese Sas
 • A Oude Havendam Goese Sas
 • B Het Eiland bij Goese Sas
 • C Strekdam
 • D Mensenbeen
 • 62 Slurfje - Putti’s Place
 • E Verlengde Slurfje
 • F De Kom


Waarom een duikverbod?
Duiken waar gewerkt wordt, is gevaarlijk. We zetten namelijk veel groot materieel in. En er liggen grote hoeveelheden zand, grond, betonzuilen en asfalt op de dijk. Ook het water rondom de dijken is niet veilig. Het kan troebel worden door de werkzaamheden. Gevaarlijk, want dit beperkt het zicht van de duikers.


In het weekend
Ook in de weekenden is duiken in het werkgebied verboden. Soms werkt de aannemer ook op zaterdag. Of er gewerkt wordt, is niet altijd te zien. Zo kan het voorkomen dat breuksteen wordt aangevoerd en in een onderwaterdepot wordt gestort, terwijl de kranen in het dijkvak onbemand zijn. Meer info op de website Zeeweringen

← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen