Nieuws uit Bonaire van de Duikgids Bonaire


19 oktober 2017
Een walvishaai in de wateren rond Bonaire! Chris Broadbent maakte deze foto gisteren tijdens een kantduik vanaf Bonaire. Laten we hopen dat we hem of haar nog eens zien!

 

September 2017
Een hittegolf op Bonaire. Dankzij de in de buurt aanwezige orkanen en stormen is er op Bonaire juist erg weinig wind. De warmte kan dus ook oplopen tot extreme hoogtes. Iedereen wordt geadviseerd uit de zon te blijven en inspannende activiteiten te voorkomen. Natuurlijk is afkoelen onder water het beste dat je kunt doen! ;)

februari 2017
Het aantal zeepaardjes en frogfishes lijkt wel toe te nemen in de Caribische wateren. De laatste weken zijn er opvallend veel waarnemingen van beide soorten. Voor frogfishes zoek je het best op duikplaats Something Special, vooral net over de rand van de drop off.
Zoek je een zeepaardje? Kijk dan eens goed rond bij Cliff, Oil Slick Leap of Windsock.

September 2016
Ken jij het verschijnsel van de Ostracods al? Ben je rond volle maan op Bonaire? Dan moet je zeker een nachtduik maken!
Marloes Otten schreef een artikel over dit bijzondere verschijnsel voor Duikeninbeeld.tv, klik hier voor dit artikel en bekijk de beelden!

2 maart 2016
Wow! Een molamola (sunfish) werd gisteren gezien tijdens een bootduik langs de oostkust van Bonaire!
Dat is een bijzondere ontmoeting!
Het onderstaande filmje werd door één van de duikers gemaakt.
23 januari 2016
Het lijkt wel feest op Bonaire! Niet alleen zeepaardjes en frogfish zijn dagelijks te zien, maar naast de manta's die vooral aan de oostkust maar ook voor Kralendijk gezien wordt, is er nu ook een walvishaai in de buurt!
De manta bevindt zich momenteel vooral in het gebied tussen Cliff en 1000 Steps, heerlijk etend op het ondiepe plateau.
Ga je binnenkort naar Bonaire? Zoek dan eens naar de rode zeepaardjes bij Windsock en Invisibles, of naar de zwartwitte bij The Lake. Als je liever een gele ziet, moet je op zoek bij Cliff.
Zie je liever een frogfish? Kijk dan eens bij The Lake, Playa Frans of Something Special.
Ben je fan van schildpadden? Kijk dan eens goed rond in het ondiepe deel rechts naast de Zoutpier. Of duik vanaf de boot naar Turtle City aan de oostkust. Succes gegarandeerd!
De huidige watertemperatuur is iets lager dan gebruikelijk, met 25 graden.


6 september 2015
Vandaag is het Dia di Boneiru, een nationale feestdag op Bonaire. Op 6 september 1499 werd Bonaire ontdekt door Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci en geclaimd voor Spanje.
De Nederlanders kwamen pas in 1636.
De huidige watertemperatuur is 29 graden, net als de lucht temperatuur.
Wist je trouwens dat de natste maand op Bonaire november is? April is de droogste maand.
Januari is de koelste maand, met een temperatuur tussen de 25 en 29 graden, in plaats van een temperatuur tussen de 28 en 32 graden de rest van het jaar.

1 september 2015
Er is weer een manta gezien rond Bonaire. Voorlopig lijkt hij of zij nog geen vaste plaatsen te bezoeken, maar we houden je op de hoogte!

1 juli 2015
De huidige watertemperatuur op Bonaire is 28 graden.

29 januari 2015
Komend weekend zijn wij met de duikgidsen aanwezig op de Duikvaker duikbeurs in Houten.
Heb je vragen over het Caribisch Gebied of wil je graag een gesigneerd exemplaar van één van de duikgidsen? Kom gezellig even langs!

Januari 2015
Onlangs zijn er voor het Harbour Village Hotel 5 nieuwe 'koraalbomen' neergezet. Deze bomen zijn gemaakt van materiaal waar koraal makkelijk op groeit en ze zijn geplaatst op geringe diepte. Doel van dit kunstrif is het kweken en laten groeien van koralen in deze 'kinderkamers' met ideale omstandigheden. Met de hier gekweekte koralen kunnen beschadigde rifdelen later hersteld worden. Al eerder werd er een dergelijke kinderkamer bij Klein Bonaire opgezet.

November 2014
Luigi Eybrecht, ranger van het Bonaire National Marine Park, is door de wereldberoemde primatoloog en antropoloog Dr. Jane Goodall persoonlijk verkozen tot winnaar van de Hope and Inspiration Ranger Award.
Naast het helpen met controleren en jagen op koraalduivel in z’n vrije tijd, helpt Luigi ook met het monitoren van bedreigde zeeschildpadden, broedende zeevogels en zeldzame boomsoorten. Hij leidt ook een groep jongeren die zich bezig houden met visidentificatie wat men dan weer doorgeeft aan  de organisatie REEF.org. Luigi is een ware ambassadeur voor natuurbehoud die het leuk vindt om zijn passie voor de Bonairiaanse natuur met anderen te delen.
Als duiker en snorkelaar op Bonaire betaal je bij aankomst op het eiland een vast bedrag voor entree in het Nationaal Marine Park. Hiervoor ontvang je een tag die een jaar lang geldig is. Met de op deze manier verzamelde bedragen, worden o.a. de rangers betaald en draag je dus zelf bij aan het behoud van het onderwaterleven!

De film Bonaire Bonanza van Edward Snijders won de Palme d'Or tijdens het Festival Mondial de l'Image Sous-Marine in Marseille. De schitterende film laat de onderwaterwereld van Bonaire zien. De trailer van de film vind je hier  http://vimeo.com/93424785
Ben jij geïnspireerd door deze prachtige onderwaterbeelden en denk je erover deze zelf tegaan bekijken? 
Lees je vast in met de Duikgids Bonaire!
http://www.godolphins.nl/duikgids-bonaire.htmlOktober 2014
De regen is op Bonaire aangekomen. In de tweede week van oktober regende het zoveel, dat het Nationaal Park Washington Slagbaai tijdelijk volledig gesloten is wegens onbegaanbare wegen. Dat betekend dat zodra het park weer open gaat, enkele duikplaatsen nog onbereikbaar zullen zijn, omdat de wegen daarheen te nat zullen zijn.
Ga je speciaal om te duiken naar het park? Bel dan vooraf even naar 788 9015 om te vragen of de duikplaatsen bereikbaar zijn.

Mei 2014

De Godfather van het duiken op Bonaire is er niet meer...
Op 28 mei 2014 overleed Captain Don, de pionier van het duiken in het Caribisch Gebied. 
Hij begon als speervisser en vind vissen voor de verkoop aan aquaria, maar besefte al snel dat de onderwaterwereld kwetsbaar was. Hij werd een van de grote voorvechters van de bescherming van de koraalriffen.
Hij zag de mogelijkheden voor duiktoerisme op Bonaire en startte Captain Don's Habitat, een bekend duikresort op Bonaire.
Op Bonaire komt het koraalrif vrijwel overal direct tot aan de kant. Captain Don zag in, dat bij vele duikers die te water gaan, het rif erg beschadigd zou worden. Door het opblazen van kleine stukken rig, creëerde hij gangpaden in het rif, waardoor duikers te water konden. Hiermee voorkwam hij dat alle duikers over het rif moesten lopen en zo op lange termijn veel meer zouden beschadigen.
Meer informatie over Capt. Don vind je in de Duikgids Bonaire op pag. 94 en 95.
RIP Captain!Januari 2014
In het weekend van 1 en 2 februari vindt de Duikvaker beurs plaats in Houten. Tijdens dit weekend is Marloes Otten, auteur van de Duikgids Bonaire, beide dagen aanwezig op de stand van DuikeninBeeld, om meer te vertellen over duiken in het Caribisch Gebied. U kunt haar daar altijd aanspreken voor meer informatie over duiken op Bonaire of één van de andere ABC-eilanden!
Op zaterdag 1 februari geeft zij om 15.30 uur een presentatie aan één van de thematafels op de stand, met als thema "Welk ABC-eiland past bij jou?" en op zondag 2 februari om 13.30 uur over duiken op de ABC-eialnden. Deelname is uiteraard gratis en iedereen is van harte welkom aan te schuiven aan tafel!

april 2013
Het team van Catlin Seaview Survey heeft afgelopen weken de riffen rond Bonaire in kaart gebracht. Natuurlijk zijn de beelden daarvan opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek, maar binnenkort verschijnen deze beelden ook op Google Maps! Niet alleen streetview dus, maar ook reefview!
Het team van Catlin is bezig met verschillende Caribische riffen. Bonaire en Curaçao zijn inmiddels in kaart gebracht. Binnenkort kun je dus vanuit je luie stoel uitzoeken welke riffen en duikplaatsen je live wilt gaan zien tijdens je vakantie!

januari 2013

Afgelopen weken wordt de manta langs de westkust van Bonaire nog steeds regelmatig waargenomen. Duikplaatsen 18 Palms, Windsock en Bachelor’s Beach lijken het meest bezocht te worden door de manta. Langs de oostkust zijn alweer verschillende groepen Adelaarsroggen en zelfs de eerste twee Zwartpunt Rifhaaien gezien!


november 2012
Bij alle duikcentra op Bonaire zijn de Duikgids Bonaire en de determinatiekaarten te koop, uiteraard in het Nederlands en in het Engels.

← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen