Tips om je luchtverbruik te verminderen

Tips om je luchtverbruik te verminderen

Is jouw duikfles altijd eerder leeg dan die van je buddy? Zou je graag langer onder water willen blijven dan nu lukt met je luchtvoorraad? Wij geven je vijf tips waarmee je langer met je luchtvoorraad kunt doen.

 

Duik meer

Een ervaren duiker gebruikt minder lucht dan een onervaren duiker. Het onder water ademhalen zit niet in onze natuur en ook al heb je al wat duiken gemaakt, je lichaam (en vooral het stukje tussen je oren) zal moeten wennen aan het idee van onder water adem halen. Hiervoor is tijd en duikervaring nodig, die je alleen kunt opdoen door meer te duiken.

 

Blijf ondiep

Hoe dieper je duikt, hoe meer lucht je gebruikt. Dat weten de meeste duikers. Maar wist je dat dit echt veel verschil maakt? Een ademteug uit je duikfles op een diepte van 10 meter, bij een omgevingsdruk van 2 bar, haalt twee keer zoveel lucht uit je duikfles als dezelfde ademteug aan de oppervlakte.
Moet je een oninteressant deel oversteken naar het rif? Doe dit dan ondiep, in plaats van over de bodem. Dit bespaart veel lucht.
Ook kan het helpen net iets boven je buddy te blijven als je meer lucht gebruikt dan je buddy. Zorg er dan wel voor dat je buddy dit weet, zodat hij weet waar hij je kan vinden.

 

Voorkom lekkages

Zorg ervoor, dat alle o-ringen goed afdichten. Voorkom kleine bubbeltjes uit de kraan van je fles, uit de koppeling van je manometer, etc. Tijdens een duik van 45 minuten kosten ook die kleine belletjes best wat lucht.
Maar ook een lekkend masker kan heel veel lucht kosten. Een niet goed afsluitende gelaatseal, zorgt ervoor dat er steeds wat water je masker in loopt. Als je iedere keer je masker moet klaren, kost dit je een hoop lucht. Ook levert het vaak wat stress op, waardoor je sneller ademhaalt en dus meer lucht verbruikt.

 

Zwem langzaam

Als je wandelt, adem je rustig. Als je gaat rennen, ga je hijgen. Vergelijk dit  met langzaam en snel zwemmen onder water. De ‘wandelende’ duiker zal veel minder lucht gebruiken dan de ‘rennende’ duiker. Zwem en beweeg dus langzaam. Het bespaart je veel lucht en je zult merken dat je ook veel meer ziet onder water!

 

Goed uitloden

Zorg ervoor, dat je niet te veel lood mee neemt. Als je teveel lood mee hebt, zul je meer lucht in de trimvest moeten blazen om voor een neutraal drijfvermogen te zorgen. Dit kost op zich al meer lucht, maar je trimvest heeft hierdoor ook meer volume. En door dat grotere volume kost het jou meer energie om door het water te verplaatsen. En meer energie, is meer lucht, denk maar aan de ‘rennende’ duiker.

 

 

Reacties

  1. ivan ivan

    Voor een beginnend duiker als ik zijn deze tips heel waardevol. Je reflexen laten je vaak het omgekeerde doen, bijvoorbeeld sneller zwemmen. Ik ga hiervan zeker profiteren tijdens mijn eerste duikvakantie in Kroatië.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
← Keer terug naar de backoffice      • Gratis verzenden in NL vanaf 65 euro • Veilig betalen • IDEAL • Paypal • tel. 0111-695105 Verbergen